Ademhalingstherapie

Na vijftien jaar ervaring in de algemene kinesitherapie merk ik dat er veel patiënten ademhalings-gerelateerde klachten hebben. Personen met veel stress hebben dikwijls een foute ademhaling. Vaak met eerst vage klachten als gevolg, maar later ook serieuzere klachten. Hyperventilatie is een miskend probleem en daardoor ben ik me er de voorbije jaren in gaan verdiepen.

Hyperventilatie kent een enorme opgang in onze streken. Acute hyperventilatie is spectaculair, maar komt minder frequent voor. Chronische hyperventilatie is het minst bekend, dit is een verkeerde manier van ademen waarbij men te snel of te diep ademt zonder dat dit noodzakelijk is zoals bij bijvoorbeeld een fysieke inspanning.

Deze chronische hyperventilatie geeft vaak vage/onzichtbare klachten. Deze klachten spelen toch een enorm belangrijke rol in het welbevinden van de patiënt.

Enkele voorbeelden die frequent voorkomen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies, trillen, slecht zien/ horen, verlammingsgevoel, fysieke uitputting, benauwd zijn,…  

Ook mensen met astma, hooikoorts ervaren veel positieve effecten bij deze therapie!

Eerst en vooral krijg je een adequate uitleg. Een heldere uitleg over de oorzaak van uw problemen. Hierdoor kan je de gevolgen beter inschatten.

De verkeerde ademgewoonte moet worden afgeleerd. Het frequente diepe zuchten moet worden aangepakt. Dit doen we door een relaxatie oefening waarbij je leert rustiger en minder diep te ademen. Deze oefening moet meermaals per dag uitgevoerd worden gedurende een lange periode. Er zullen minder klachten optreden en uiteindelijk blijven de paniek en angsttoestanden uit. Het hierop anticiperend vermijdgedrag krijgt dan de gelegenheid uit te doven.

 

Beweging/ sporten is ook heel belangrijk bij hyperventilatie. Het moment dat je jezelf beter voelt krijg je ook hier opdrachten mee!

Het is mijn taak u te coachen en te motiveren de oefeningen gedurende lange tijd te blijven doen. Eens je de juiste ademhaling onder controle hebt zullen de klachten afnemen. De oefeningen blijven gekend en in principe weet je wat te doen voor de rest van je leven.

Wil je graag weten of ademhalingstherapie iets voor jou is? Stuur me gerust een bericht of praat erover met uw behandelend arts.

© 2018 by Anne Vdw

Tel: 0471/996142

Anne Van den Wyagaert