Haal alles uit je sport met een inspanningstest

Een sportief doel voor ogen? Maar nog geen idee hoe je conditie eruitziet? Via een inspanningstest helpt Opgelucht jou om dat sportief doel realistisch te bekijken en te behalen.

Met de resultaten van deze test, stel ik samen met jou een goed gefundeerd trainingsschema op. Je staat er dus niet alleen voor.

Je conditie meten met een inspanningstest

Niet enkel topsporters ondergaan een inspanningstest. Ik raadt dit ook aan voor mensen met een burn-out of een vermoeidheidssyndroom. Het lichaam hangt als een geheel samen. Wanneer je niet op de juiste manier beweegt, ademt of leeft, kan dit mentale en fysieke gevolgen hebben. We horen het steeds opnieuw : bewegen is belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je bewegingen effectief zijn, en je dichter bij je doel helpen? Ik geef je enkel voorbeelden waarbij Opgelucht een inspanningstest aanraadt.

  • Ben je een sporter en wil je graag een extra uitdaging aangaan?
  • Wil je bijvoorbeeld graag eens een marathon lopen?
  • Of naar de top van de Mont Ventoux fietsen?
  • Klinkt de Dodentocht uitwandelen als een droom?
  • Of wil je liever een persoonlijk record verbreken?
  • Ben je gestopt met roken en wil je je conditie verbeteren?
  • Wil je graag afvallen op een duurzame manier?
  • Wil je gewoonweg gezond sporten maar heb je geen flauw idee hoe?

Wat is een inspanningstest en wat mag ik verwachten?

Met een inspanningstest wordt je volledige conditie in kaart gebracht. Met een inspanningstest zul je je maximale hartslag en omslagpunt gemeten worden. Op basis hiervan stelt Anne van Opgelucht een gericht schema op maat op. Je traint op hartslag en in die zone waar je het meest in balans bent. Je traint je lichaam op een gezonde manier. Ook je ademhaling wordt hier nagekeken. Ik onderzoek dus op welke manier je je conditie kan trainen en hoe je rust kan vinden in je ademhaling.

Bij deze test zul je fietsen en wordt er geen bloed getrokken. Met een speciale sportband worden alle nodige gegevens gemeten. Deze sportband is verbonden met een computerprogramma waardoor ik dus ook je hartslag kan bekijken. Elke minuut wordt de weerstand van de fiets verhoogd, waardoor je dus alles moet geven om de test af te leggen.

Naast trainen staat een deugddoend herstel centraal. Als ademhalingstherapeut geef ik dan ook geschikte oefeningen mee om je ademhaling bij, maar ook na het sporten te verbeteren. Bij de eerstvolgende afspraak is je persoonlijk schema opgesteld. De eerste keer dat je deze oefeningen doet, kan ik je begeleiden, zodat de oefeningen juist uitgevoerd worden.

Een inspanningstest nodig?

Wil je graag weten of een inspanningstest iets voor jou is? Maak een afspraak of contacteer me voor meer informatie over wat een inspanningstest voor jou kan betekenen.

Maak een afspraak

Een goede sporter onderscheidt zich door een focus op goed herstel!”