Stoppen met roken met een tabakoloog

Wil je stoppen met roken? Weet je niet goed hoe? Heb je al veel stoppogingen achter de rug? Een tabakoloog biedt je de ondersteuning om te stoppen met roken.

Uit ervaring blijkt dat de beslissing om te stoppen met roken alleen niet voldoende is om daadwerkelijk van je verslaving af te raken. Ondanks je motivatie kun je hulp van buitenaf nodig hebben. Een tabakoloog biedt je die hulp.

Wat is een tabakoloog?

Een tabakoloog is iemand die de mensen helpt of ondersteunt om te stoppen met roken. Daarnaast geeft deze persoon ook info over hoe je kan stoppen met roken en hoe je omgaat met ontwenningsverschijnselen.

Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen zijn voor iedere persoon anders. Hoewel ze van tijdelijke duur zijn, kan het je tabakstop vermoeilijken. Enkele ontwenningsverschijnselen:

  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Gevoel van onrust

Ook wanneer het moeilijk is motiveert een tabakoloog je om verder te doen en niet op te geven. Mensen krachtig laten voelen en hen tonen dat ook zij dit kunnen, is het mooiste aan de job. Daarnaast ga ik nooit met de vinger wijzen. Het is bewezen dat een roker tot wel zeven keer terugvalt in oude gewoontes. We bespreken waar het fout ging, wat er invloed had op de terugval en hoe we deze situaties in het vervolg kunnen aanpakken. Wat er ook gebeurt, met een tabakoloog sta je er niet alleen voor.

Hoe werkt dat, stoppen met roken samen met een tabakoloog?

Als tabakoloog zal ik in een eerste gesprek beoordelen hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Dit gebeurt met vragenlijsten. Een fout antwoord geven kan niet, dus je hoeft niet bang te zijn. Daarna informeer ik je over alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken. We bespreken samen welke mogelijkheden er zijn, welke effectief voor jou helpen en welke dosering er eventueel nodig is.

In de volgende gesprekken nemen we samen de tijd om een persoonlijk plan uit werken om te ontwennen. Als kinesist en coach is het mijn rol om naar je te luisteren en je te steunen. Samen met jou werken we aan je motivaties, en probeer ik je gemotiveerde karakter te versterken! Maar je blijft wel altijd je eigen tempo volgen. In deze fase zullen we ook ademhalingsoefeningen inpassen. De begeleiding duurt meestal een paar maanden.

Voor een afspraak bij een tabakoloog hoef je niet doorverwezen te worden door je dokter. Je kunt op vrije beweging de stap zetten om deze behandeling te starten. Wel is er een financiële tussenkomst van de Vlaamse Overheid.

Opgelucht stoppen met roken met een tabakoloog?

Wil je graag meer weten over stoppen met roken bij Opgelucht? Maak een afspraak of contacteer me voor meer informatie over wat een tabakoloog voor jou kan betekenen.

Maak een afspraak

Binnen drie maanden zal je jezelf dankbaar zijn.