Opgelucht ademhalen door ademhalingstherapie

Ademhalingstherapie kan hulp bieden aan personen met veel stress, welke dikwijls een foute ademhaling hebben. Vaak met eerst vage klachten als gevolg, maar later ook serieuzere klachten.

Hyperventilatie is een miskend probleem en kent een forse opgang in onze streken. Meer en meer Belgen krijgen de dag van vandaag te maken met een vorm van hyperventilatie. Met ademhalingstherapie leer ik je hoe je bewuster kan ademen en bied ik zo een oplossing voor jouw ademhalingsproblemen.

Acute hyperventilatie is spectaculair, maar komt minder frequent voor. Chronische hyperventilatie is het minst bekend. Dit is een verkeerde manier van ademen waarbij men te snel of te diep ademt zonder dat dit nodig is, zoals bij een fysieke inspanning. Je lichaam is niet meer in balans.

Symptomen en klachten van ademhalingsproblemen en hyperventilatie

Chronische hyperventilatie geeft vaak vage/onzichtbare klachten. Deze klachten spelen toch een enorm belangrijke rol in het welbevinden van de patiënt. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot burn-out, depressie, totale uitputting,…

Vaak voorkomende klachten en symptomen van hyperventilatie

  • Hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies, trillen
  • Slecht zien/ horen
  • Fysieke uitputting, benauwd zijn, verlammingsgevoel
  • Koude handen en voeten
  • Angst, beklemming op de borst
  • Vaak zuchten, vaak geeuwen, slecht slapen
  • Boeren, krampen
  • Burn-out

Ademhalingsproblemen behandelen met ademhalingstherapie

Eerst en vooral krijg je een adequate uitleg. Een heldere uitleg over de oorzaak van uw problemen. Hierdoor kun je de gevolgen beter inschatten. Daarnaast informeer ik je over hoe ademhalingstherapie jou kan helpen voor het voorkomen van jouw ademhalingsproblemen.

De verkeerde ademgewoonten worden afgeleerd. Het frequente diepe zuchten, overademen zal worden aangepakt. Dit doen we door een ademhalingsoefening waarbij je leert rustiger en minder diep te ademen. Het is erg belangrijk dat deze oefeningen meermaals per dag uitgevoerd worden gedurende een langere periode. Uiteindelijk zullen er minder klachten optreden en blijven de paniek en angsttoestanden uit. Het hierop anticiperend vermijdgedrag krijgt dan de gelegenheid uit te doven.

Met geavanceerde meetapparatuur kunnen we van een rustmeting uitvoeren. Hierbij worden belangrijke parameters gemeten en kunnen we nagaan hoe je lichaam reageert op stress. Ook het vermogen tot herstel wordt in kaart gebracht. Je zult dan ook meteen de positieve invloed van de ademhalingsoefeningen uit de ademhalingstherapie op deze meting merken.

Beweging/sporten is ook heel belangrijk bij hyperventilatie, stress, burn-out, en een chronisch vermoeidheidssyndroom. Door te bewegen komt je lichaam meer in balans. Natuurlijk is het de kunst om niet te veel en niet te weinig te sporten.

Wij helpen je hierbij na het uitvoeren van een inspanningstest. Door deze test kunnen we op de juiste manier gaan trainen om je lichaam optimaal in balans te brengen en gericht aan je conditie te werken!

Opgelucht starten met ademhalingstherapie?

Wil je graag weten of ademhalingstherapie iets voor jou is? Stuur me gerust een bericht of praat erover met uw behandelend arts.

Maak een afspraak

“Het is mijn taak u te coachen en te motiveren deze gezonde ingeslagen weg te blijven volhouden!”